Mere inspiration

Syntet af de hvidkalkede huse med blå trævinduer og de smukke pinke bougainvillea der vokser vildt, er det perfekte sceneri for en vidunderlig ferie.

Med det enorme og varierede landskab, den smukke blå himmel, hvide sand- og palme strande er det nemt at forstå hvordan så mange myter om guder og kæmper opstod her. Gå en tur langs de brostensbelagte, Byzantinske gangstier, se delfiner og havskildpadder og cykle gennem frodige skove. Oplev de helt fantastiske antikke templer og nyd det glitrende azurblå hav. Historien spiller en kæmpe stor rolle i landskabet og de mange tusinde øer er med til at give landet karakter. Smag på landets fantastiske middelhavskøkken, ægte autentisk Feta og læn dig tilbage og nyd et lille glas Ouzo mens du suger det sidste af aftensolen til dig. Besøg de mange fantastisk smukke Øer der er knyttet til Grækenland, store som små, har de alle noget helt specielt at byde på. Rejser til Grækenland vil uden tvivl bringe uforglemmelige minder og fantastiske feriebilleder.

Histoire man bør opleve
Med den rige historie, er det umuligt at komme udenom de mange smukke templer og seværdigheder.
Seværdigheder er der mange af i Grækenland, det er næsten umuligt at vælge hvilken af de mange fantastiske templer, museer og ruiner man bør se.

De mange rejser til Grækenland bringer en rundt omkring i hele landet. Med den rige historie, kultur og religion der har floreret i mange år før vores tidsregning, bør man ikke gå glip af muligheden for at rejse tilbage i tiden hvor de græske guder var højt helliget og hvor man dedikerede mange bygninger til deres tilstedeværelse.

I Athen findes nok den mest kendte seværdighed, nemlig Akropolis. Der findes faktisk flere Akropoliser i landet, men det er ikke nogle der bliver omtalt i samme grad som denne. Akropolis er en flad klippe der tidligere var kendt som Kekropia, opkaldt efter den første atheniensiske konge. Denne seværdighed er svær at komme uden om hvis man er i landets hovedstad, og er kun mulig at besøge til fods. Historien bag de Akropolis bygger på oraklet i Delfi der i 510 f. Kr. forudså at stedet ville blive gudernes by, derfor begyndte man at bygge templerne på klippen, som man kan se ruinerne af i dag. Det mest kendte af templerne er Parthenon-templet (párthenos der betyder jomfru) blev opført til ære for gudinden Athene der var jomfru. Er man i nærheden af Akropolis er det også oplagt at besøge Plaka, der er den gamle græske bydel, der vil tage dig igennem, gyder og labyrint-lignende gader hvor man virkelig kan få fornemmelsen af hvordan det antikke Grækenland så ud.

På den nordlige side af Akropolis finder du Erechtheion der et et tempel dedikeret til både Athena og Poseidon. Templet var bygget mellem 421 og 406 f. Kr. og har sit karakteristika fra de smukke kvindelige figurer der bliver brugt som søjle på Jomfruens veranda. Templet er lavet udelukkende af marmor der er blevet udhugget fra Pentelikon, det storslåede bjerg der ligger nordøst fra Athen.

Som mange nok ved var teateret en stor del af den antikke græske kultur, her ville mange folk samles for at se tragedier eller komedier, i storslåede amfiteatre. Et af dem er Teatret i Epidauros, der ud over at være overdådigt også er på UNESCOs liste over verdensarv. Det fantastiske amfiteater betrages som det mest perfekte græske teater hvad angår akustik og æstetik. Teateret har en max kapacitet på omkring 13,000 til 14,000 tilskuere og bliver også brugt til forestillinger den dag idag. Forestil dig at se Sofokles’ Antigone eller Ødipus på dette fantastiske sted? Det er lige så hårene rejser sig.

Ud over det store amfiteater er det olympiske stadion, også kendt som Kallimarmaro “Smukke Marmor” et storslået sted at besøge. Stadionet er det eneste i verden der er bygget udelukkende af marmor og huser 50.000 tilskuere.

Sjælen tænker aldrig uden et billede

– Aristoteles
Strande
Bløde silke strande og helt gennemsigtig turkis vand. Det er som et paradis.
Elsker du også at ligge og slikke sol dagen lang, eller tage en dukkert i det varme middelhav, så skal du en tur til de smukke strande i Grækenland.

Med det krystalklare vand, der glitrer i solens lys og det smukke hvide og bløde sand, der kærtegner dine fødder er det bare med at komme afsted. Rejser til Grækenland vil uden tvivl byde på mange fantastiske strande, der indbyder til et eller flere Instagram opslag og billeder til opslagstavlen derhjemme. Oplev for eksempel hvordan Balos Lagunens turkise vand og mange steder blide pinke sand, der har farven grundet de millioner af knuste muslingeskaller, skinner i solen. Det anbefales dog at besøge stranden om morgenen for at opleve dens ultimative skønhed, da den er velbesøgt af turister. Klipperne ved grænsen af lagunen er et ideelt sted at snorkle da vandet er dybere og koldere end resten af stranden.

Kleftiko strand er også en imponerende plet af klippeformationer, som kun kan nås med båd. Ved første øjekast, vil stedet muligvis se bekendt ud da de fleste rejseguides har billeder fra lige netop denne strand. De imponerende klipper der dukker op fra havet har dannet naturlige huler og sjældne geologiske fænomener. Legenderne siger at en af hulerne blev brugt som pirat gemmested, og at de havde gemt skjulte skatte, der dog aldrig er blevet fundet.

Simos strand på øen Elafonisos betragtes af mange for at være den bedste strand i Grækenland. Den er opdelt i to dele Megalos (store) Simos og Mikros (lille) Simos. De to pragtfulde strande er delt af en smal strækning af hvidt sand og er beriget med hvide klitter og smukt turkis vand. Når vejret er blæsende er stranden ideel til windsurfing. Det er en af de bedst organiserede strande i Elafonissos med liggestole, parasoller, strandbarer og et par taverner i nærheden.

Madkulturen
Tzatziki, Græsk salat med friske tomater, sprøde agurker, lækre græske oliven og selvfølgelig Feta. Mums.
De fleste har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med den græske madkultur dog er den mest autentiske oplevelse at spise maden når man rejser til Grækenland.

Grækenlands har meget gamle kulinariske traditioner, der går tilbage flere århundreder. Det græske køkken har udviklet sig gennem århundrederne med indflydelse fra vestens regerende riger.

Nogle græske retter kan spores helt tilbage til antikken så som Linsesuppe, Fasolada der er en suppe lavet på tørrede hvide bønner, olivenolie og grøntsager. Denne ret bliver af mange betragtet som den nationale græske ret. Retsina, der er hvidvin der bliver aromatiseret med harpiks og Pasteli der er en utroligt lækker bar lavet på sesamfrø og honning samt den velkendte ost Feta der er lavet primært på fåremælk og bliver lagt i kraftigt saltlage. Osten er en kulturarv der endda har fået “Femten Bud for FETA” der omfatter de 15 forskrifter feta skal overholde i henhold til græsk lov. Osten bliver flere gange beskrevet i Homer’s Odysseen og kan derfor kædes tilbage til antikken.

I den Hellenistiske og Romserske tid kom Loukaniko frem der er en svinekødspølse hvor der er tilsat appelsinskal, fennikelfrø og forskellige andre tørrede krydderier. Denne pølse bliver serveret på mange forskellige måder, røget, i en gryderet mm.

I for det Byzantinske emperium blev flere retter introduceret. Avgotaraho der er saltet fiske rogn og Paximadi der er traditionelt hårdt brød bagt på majs, byg og rug. Der er også mange gamle og byzantinske retter, som ikke længere indtages fx. Grød, Garum og salt vand blandet til vin.

Mange retter er en del af den større tradition for græske køkken: Moussaka der er en ret baseret på aubergine, tomat, hakket lammekød og toppet med Béchamel sauce, Keftethes der er en kødbolle lavet primært på oksekød, lam eller svinekød,

Tzatzik den cremede yoghurt, med den lettere skarpe smag af hvidløg og friske sprøde agurker der er revet og blandet i retten er som skabt til de varme sommerdage på en af promenadens restauranters terrasser. Den kolde yoghurt køler hele kroppen og de sprøde agurker giver retten en friskhed der påskønnes når det er varmt. Der er intet at sige til at denne ret er så populær. Tzatziki bruges altid som side ret til kød, og bliver i visse tilfælde spiced op med Dild eller Mynte.

og Souvlaki, der betyder lille spyd og som udgangspunkt er et grillspyd, fås i mange forskellige varianter alt efter hvor i landet man kommer. Den klassiske græske version er dog svinekød der bliver grillet og serveret i et pitabrød (der minder mere om det brød der bliver brugt til en Dürüm) med tomater, løg, stegte kartofler og Tzatziki.